28.01.2024

Kaj vse lahko zviša ali zniža vrednost?

Ne glede na to, ali hišo kupujete, oddajate ali imate hišo za prodajo, se odločate za nakup, najem ali prodajo stanovanja, iščete nepremičnino za investicijo ali pa se odločate v zvezi s kmetijskimi ali zazidalnimi parcelami, se vedno postavi vprašanje, kaj je tisto, kar lahko viša ali niža vrednost nepremičnine. Enako pomembno je to pri ceni poslovne nepremičnine – ne glede na to, ali gre za najem pisarne, skladišča ali druge komercialne nepremičnine.

Vrednost nepremičnine je odvisna od različnih dejavnikov, zato navajamo nekaj takih, ki so ključni in ki še kako lahko vplivajo na cene nepremičnin.

 

Lokacija in velikost

 

Eden najpomembnejših kriterijev vrednosti nepremičnine je lokacija. Stanovanje v Ljubljani, hiša v Mariboru, počitniška hiša v turističnih središčih, nepremičnina v centru mesta ali na zgodovinsko pomembni lokaciji – vse našteto sodi med dražje nepremičnine. Vrednost lahko krojijo tudi lahka dostopnost, oddaljenost  javnega prometa in druge potrebne infrastrukture ter nenazadnje varnost soseske.

Poleg lokacije je eden ključnih dejavnikov tudi velikost nepremičnine in morebitnih funkcionalnih površin, kot so vrt, zelenica, dvorišče, parkirišče in podobno. Kakovost infrastrukture v okolici, vključno s cestami, vodovodom, električnim omrežjem, tudi lahko vpliva na vrednost nepremičnine. Velja tudi, da so vrednosti nepremičnin višje v regijah z večjo gospodarsko močjo in večjimi možnostmi zaposlitve.

 

Vzdrževanost in energetska učinkovitost

 

Dobro vzdrževana in obnovljena nepremičnina bo običajno vrednotena višje. Kakovostno in sodobno opremljen dom, funkcionalna oprema, brezhibna napeljava vse potrebne infrastrukture pripomorejo k višji vrednosti nepremičnine in obratno. Vse bolj zaželene so tudi nepremičnine z visoko energetsko učinkovitostjo ter sodobnimi viri ogrevanja in hlajenja.

Razgled in okolica

Lep razgled, bližina narave, mirna in urejena soseska, bližina rekreacijskih in sprehajalnih poti in druge značilnosti, ki naredijo dober ali slab prvi vtis na kupca, lahko povečajo privlačnost in vrednost nepremičnine.

 

Demografski dejavniki

 

Demografski dejavniki, kot so starost prebivalstva, razmerje med lastniki in najemniki ali dedovanje nepremičnin, kjer so lahko tako pravni postopki kot davčne obremenitve zelo različni ali dolgotrajni, lahko pomembno vplivajo na vrednost nepremičnine.

 

Tržne razmere

 

Poleg naštetih dejavnikov ima pomembno vlogo tudi trg, ki ga seveda krojita ponudba in povpraševanje. Tudi aktualni trendi, kot so priljubljenost določenih vrst nepremičnin (npr. energetsko učinkovite, zelene), lahko vplivajo na njihovo vrednost.

 

Vprašajte nas!

 

Vrednost nepremičnine je interaktivna in se lahko s časom spreminja zaradi različnih vplivov na trgu. Za natančnejšo oceno vrednosti vaše nepremičnine nas lahko kontaktirate tukaj

Iščete nepremično?
Vpišite se!
Prodajate nepremično?
Naročite brezplačni posvet!

Nasveti nepremičninskega posrednika