09.02.2024

Kako se pripraviti na prodajo nepremičnine

Priprava nepremičnine

 

Včasih je smiselno, da na stanovanje, hišo ali počitniško hišo, ki jo prodajate, pogledate z očmi kupca in razmislite, kaj le-ta pričakuje. Vsekakor je pred prihodom prvih kupcev smiselno opraviti osnovna popravila in vzdrževalna dela, prav tako pa je treba počistiti in urediti prostore.  

 

Izberite nepremičninskega agenta

 

Razmislite o sodelovanju z izkušenim in licenciranim nepremičninskim agentom, saj le-ta pozna vse podrobnosti in pasti nakupa ali prodaje, zakonsko podlago in obveznosti. Agencija bo seveda pomagala tudi pri trženju, iskanju kupcev, ogledih in izvedbi posla. Z agentom se dogovorite tudi za fotografiranje nepremičnine, saj imajo naši posredniki ustrezno znanje in opremo. Dobrodošlo pa bo, da za pripravo opisa nepremičnine pripravite čim več prednosti, kot. so npr. sončna lega, lahek dostop, bližina rekreacijskih površin in podobno.

 

Ocenitev tržne vrednosti nepremičnine

 

O tem, kaj vse vpliva na ceno, pišemo v posebnem nasvetu. Glede na to, da naši nepremičninski posredniki zelo dobro poznajo trg in imajo poleg licence tudi veliko izkušenj, predlagamo, da nas za ocenitev vrednosti vaše nepremičnine kontaktirate tukaj. Preverili bomo podatke, vas po potrebi kontaktirali in ocenili tržno vrednost vaše nepremičnine.

 

Potek prodaje

 

Poleg tega, da nepremičninski agent oziroma agencija za vašo nepremičnino prevzame promocijo, vam pregleda in uredi tudi drugo potrebno dokumentacijo. Sem sodijo npr. zemljiškoknjižni izpisek, vpogled v GURS, urejenost meje, vpis etažne lastnine, pridobitev uporabnega in gradbenega dovoljenja, izdelava energetske izkaznice, cenitev za potrebe FURS-a in drugo.

Agencija na podlagi povpraševanja in po dogovoru z vami organizira tudi termine ogledov za potencialne kupce. V primeru, da je zanimanja za vašo nepremičnino malo, je treba biti pripravljen tudi na pogajanja o ceni. Ko je enkrat dogovor dosežen, pa sledi ureditev vseh formalnosti in podpis pogodbe. Po končanem postopku pa se pripravite na selitev in izpraznite nepremičnino v rokih, ki jih opredeljuje pogodba.

Iščete nepremično?
Vpišite se!
Prodajate nepremično?
Naročite brezplačni posvet!

Nasveti nepremičninskega posrednika